LPG Expert

Renumele ne recomanda.
img

Instalatii GPL euro 2

COMPONENTA UNUI SISTEM GPL NON-EURO PENTRU UN MOTOR CU INJECTIE

 

  1. Priza de alimentare, care este o componenta intalnita la orice sistem de alimentare cu GPL, este elementul care permite conectarea la pompa de alimentare cu GPL. Poate sa fie diferita ca forma in functie de standardul conectorului de alimentare pentru care este conceputa, existand adaptoare speciale intre modele. Ca pozitie de amplasare, legal trebuie sa se tina seama de cateva aspecte cum ar fi: amplasarea pe un element rigid al caroseriei , cat mai departe de toba de evacuare a gazelor de esapament, ferita de riscul avarierii in caz de accident.
  2. Ansamblul rezervor-multivalva GPL, pe langa rolul de stocare a combustibilului sub presiune, are si un important rol in securitatea sistemului.
    Rezervorul GPL este realizat din otel special si rezista la o presiune de minim 30 bar. Aceasta presiune este sigura deoarece multivalva este conceputa sa protejeze ansamblul, prin refularea vaporilor de GPL la depasirea pragului de 27bar.Pe ansamblu, multivalva are integrate:
    • supapa de protectie la suprapresiune - refuleaza in exterior vaporii de GPL la depasirea pragului de 27 bar presiune in rezervor
    • supapa de sens pe alimentare care nu permite refularea combustibilului inspre priza de alimentare
    • robinet manual de sigilare, care poate fi actionat in caz de urgenta sau la efectuarea de operatii de intretinere, cu rol de inchidere permanenta a iesirilor de GPL
    • robinet electromagnetic cu rol de intrerupere a alimentarii cu GPL spre compartimentul motor. Acest robinet este deschis doar in momentul in care motorul functioneaza efectiv pe GPL, blocand scaparile de GPL la oprirea accidentala a motorului, sau la functionarea acestuia pe benzina.
    • supapa de limitare a umplerii la 80% din capacitatea rezervorului, cu rol de pastrare a unui spatiu pe care GPL-ul lichid sa il ocupe in cazul dilatarii sale datorate incalzirii din diverse motive.
    • siguranta fuzibila - cu rol de evacuare controlata in exterior a vaporilor de GPL in cazul unui incendiu. Vaporii eliberati vor intretine incendiul deja existent, dar elimina riscul de explozie al rezervorului GPL.
    • supapa de limitare a debitului - cu rol de blocare a fluxului de GPL la sesizarea depasirii debitului maxim admis (in cazul ruperii conductei de GPL)
    • indicator de nivel optic\electronic - indica nivelul de GPL si totodata il transforma in semnal electric pentru indicatorul de la bord
  3. Conductele GPL de inalta presiune - sunt folosite pentru transferul GPL-ului lichid de la rezervorul de GPL la spre compartimentul motor sau de la priza de alimentare cu GPL spre rezervor. Exista mai multe variante de material din care sunt realizate, cel mai des intalnit fiind cuprul invelit in PVC. Conductele de Cu au diametrul exterior standard de 8mm pentru alimentare si 6 mm pentru transferul la compartimentul motor, cu grosimea peretelui de 1mm. Mai exista si variante de genul furtun de cauciuc armat (intalnit la dispozitivul de alimentare) sau tub termoplastic -realizat in straturi din materiale diferite care pe ansamblu confera acestuia o rezistenta sporita la presiune si flexibilitate. Interconectarea etansa se realizeaza cu racorduri speciale din alama, fixarea realizandu-se cu piulite din alama sau fier.
  4. Electrovalva GPL are de obicei dublu rol, de inchidere a fluxului de GPL si de filtrare a acestuia. La unele variante de sisteme, pentru reducerea costurilor, electrovalva si filtrul sunt integrate in corpul reductor-vaporizatorului.
  5. Emulatorul de intrerupere a injectiei de benzina - are rolul de a opri alimentarea cu benzina a motorului in timpul functionarii cu GPL. Acesta poate intrerupe un singur circuit electric in cazul injectiei monopunct de benzina sau dupa caz 2-3-5-6-8 circuite la injectoarele de benzina, in functie de numarul de cilindrii ai motorului. Un emulator normal realizeaza atat deconectare injectoarelor cat si pacalirea sistemelor de injectie de benzina in "emuland" prezenta in continuare a circuitului electric normal, caracteristica de la care le vine si denumirea. Un emulator va reface intotdeauna circuitul normal de injectie de benzina in lipsa comenzii de functionare pe GPL a sistemului. In acest mod, la defectarea electrica a sistemului GPL, motorul va reveni si va functiona normal pe benzina. Este o caracteristica importanta pe care unele montaje cu relee de intrerupere incorect alese nu o respecta, defectarea electronicii sistemului GPL ducand la imobilizarea vehiculului. Procesorul de avans realizeaza modificarea avansului sistemului de aprindere si se foloseste doar la motoarele predispuse la generarea de rateuri de combustie in admisia motorului in cazul alimentarii cu GPL.
  6. Comutatorul indicator - In pozitia de functionare pe GPL, acesta comanda deschiderea electrovalvelor de GPL, doar daca motorul este pornit. Astfel, la oprirea accidentala a motorului, fluxul de GPL va fi oprit. In afara de rolul de selectie a combustibilului de alimentare si de protectie contra scurgerilor accidentale de GPL, acesta mai are si rolul de indicator al nivelului de combustibil precum si al combustibilului utilizat la alimentarea motorului. In plus la sistemele cu injectie comutarea pe GPL se realizeaza in functie de un prag de turatie ce se poate regla in comutator.
  7. Sistemul electronic de comanda - are ca rol principal dozarea cantitatii optime de GPL admis in motor prin intermediul robinetului electronic de reglaj. Informatia principala de care se tine seama este preluata de la sonda lambda a motorului, semnalul acesteia fiind "emulat" si transmis catre sistemul electronic de gestionarea al alimentarii cu benzina. In functie de complexitatea sa, un astfel de sistem electronic poate utiliza si alte semnale pentru corectarea cantitatii de GPL introduse in motor, cum ar fi turatia, pozitia clapetei de acceleratie, etc....
  8. Mixer GPL - este dispozitivul care realizeaza dozajul corespunzator de combustibil in aerul aspirat de motor. Un mixer mareste cantitatea de GPL dozata direct proportional cu cantitatea de aer aspirat prin efectul Venturi.
  9. Furtunul joasa presiune, robinet electronic de debit - transferul combustibilului vaporizat se face prin intermediul unor furtune de cauciuc cu armatura integrata din panza sau cu armatura exterioara metalica. Limitarea fluxului de GPL sub forma de vapori, se face cu ajutorul unui robinet electronic amplasat pe aceste furtune comandat de unitatea de comanda a sistemului GPL.
  10. Reductor-Vaporizatorul are dublul rol de vaporizare a combustibilului prin incalzirea acestuia de la lichidul de racire al motorului si de reducere a presiunii sale aproape de presiunea atmosferica. Combustibilul sub forma de gaz aflat la presiune constanta poate fi dozat mai precis in aerul aspirat de motor pentru realizarea amestecului combustibil. Intotdeauna este de preferat un reductor vaporizator cat mai precis si mai stabil in reglaje indiferent de conditiile de lucru.